Spód:

Opakowanie ulubionych herbatników (kakaowe, ale niekoniecznie), mogą być też ciastka Oreo

50 g roztopionego masła

_______

Herbatniki rozdrabniamy maksymalnie - najlepiej melakserem, łączymy z płynnym masłem i przekładamy na dno okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy mocno masę i tortownicę wkładamy do lodówki.

_______

Masa serowa:

1 kg sera w wiaderku - idealnie, gdyby był to ser tłusty (18%), jeśli używamy innego, trzeba połączyć go z kostką roztopionego masła. Im masa serowa tłustsza, tym sernik smacznejszy :)

5 jaj

opakowanie budyniu waniliowego

3/4 szklanki cukru

100 ml słodkiej śmietanki

_______

Wszystkie "zimne" składniki najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.

Masę serową delikatnie i stopniowo łączymy z jajkami. Na średnich obrotach wbijamy po jedynym jajku i czekamy aż się połączą. Potem kolejno dodajemy cukier i budyń, również uważając na to, by obroty miskera nie były za szybkie. Na końcu wlewamy słodką śmietanę i również delikatnie mieszamy. Ważne, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy serowej!

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie (foremkę), do której wlewamy wrzącą wodę. Parująca w trakcie pieczenia woda sprawi, że sernik będzie kremowy, wilgotny i nie przypiecze się. Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyjmujemy z lodówki, ostrożnie przelewamy masę i całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut.

________

Polewa śmietanowa:

Mała śmietana 18%

2 łyżki cukru pudru

Śmietanę mieszamy z cukrem i wylewamy na wierzch upieczonego sernika. Pieczemy kolejne 15 minut w temperaturze jak wcześniej - 120 stopni C. Po upieczeniu stopniowo uchylamy drzwiczki piekarnika. Kiedy sernik wystygnie, zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy ciasto do lodówki - na noc lub co najmniej na kilka godzin.

Podajemy udekorowane świeżymi owocami.

Gwarancją sernikowego sukcesu jest powolne mieszanie skladników masy serowej, kąpiel wodna i ostrożne studzenie upieczonego ciasta. Jeśli zastosujecie się do wszystkich naszych wskazówek, sernik nie może się nie udać :)