Składniki:

4 kromki chleba razowego

ząbek czosnku

1 dojrzałe awokado

łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

2 jajka

pestki granatu

_____

Jajka gotujemy na twardo, tzn. wkładamy je do zimnej wody i gotujemy około 6 minut od momentu zagotowania się. Wyjmujemy miąższ z awokado - awokado należy przekroić na pół wzdłuż i łyżką wyjąć miąższ ze środka. Aby wyjąć pestkę, można wbić w nią nóż i energicznym ruchem wyciągnąć. Miąższ awokado należy rozdrobnić, najlepiej widelcem i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Kromki chleba delikatnie smarujemy przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Następnie nakładamy pastę z awokado, posypujemy pestkami granatu i na wierzch układamy pokrojone w plastry (lub ćwiartki) jajka na twardo.

Jajka, zamiast gotowania na twardo, można przygotować w koszulkach, będą wyglądały jeszcze efektowniej :)